Sposób przygotowania:
Chrzanowy żurek
Do garnka przekładamy białe kiełbasy, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, solimy o gotujemy wywar.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękki, zalewamy żurem, dodajemy chrzan oraz doprawiamy majerankiem i pieprzem świeżo mielonym - gotujemy do miękkości ziemniaków.
Żurek podajemy z jajkiem, kiełbasą i chrzanem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękki, zalewamy żurem, dodajemy chrzan oraz doprawiamy majerankiem i pieprzem świeżo mielonym - gotujemy do miękkości ziemniaków.
Żurek podajemy z jajkiem, kiełbasą i chrzanem.