joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Żurek chrzanowy z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny i ostry żurek w wielkanocnym wydaniu. Obowiązkowym dodatkiem jest biała kiełbaska i chrzan, który nadaje mu wspaniałego smaku.

Żurek chrzanowy z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek chrzanowy z jajkiem

 

  • 2-3 białe kiełbaski
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 15 dag słoniny
  • 1-2 łyżki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majeranku+ do posypania

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Żurek chrzanowy z jajkiem
W garnku zagotować 1,5l wody. Kiełbaski nakłuć widelcem w kilku miejscach, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wytopioną słoninkę (bez tłuszczu), czosnek. Całość gotować 40 minut. Po tym czasie wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do żurku. Nakładać na talerze, ułożyć przekrojone na pół jajko. Posypać majerankiem i natką.
Żurek chrzanowy z jajkiem
W garnku zagotować wodę, dodać kiełbaski i przyprawy
Żurek chrzanowy z jajkiem
Słoninę pokroić w kosteczkę i wytopić, dodać do żurku
Żurek chrzanowy z jajkiem
Do ugotowanych kiełbasek dodać zakwas i chrzan, zagotować