Sposób przygotowania:
Chutney rabarbarowy z curry
Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Cebule i jabłko obrać i pokroić w kostkę .Rodzynki namoczyć gorącą wodą ( tak by je zakryła ). Do garnka włożyć składniki . Wlać wodę i ocet . Dodać miód i goździki. Zagotować. Dusić aż rabarbar , rodzynki , jabłko i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i curry i dusić jeszcze chwilę ( dusić na raty - ważne by chetney sie dobrze rozgotował i odparował ) . . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić .Pasteryzować 15 minut . *podawać do zimnych mięs , wędlin, serów **chutney podaje sie dobrze schłodzony *** jeśli chodzi o doprawianie to jeśli ktoś woli mniej kwaskowate może dodać jeszczeodrobinę cukru - jeśli kwaśne -mniej miodu