Sposób przygotowania:
Ciabatta na bidze
Do miski wsypać mąkę, drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 17-24 h do wyrastania. Po tym czasie do pojemnika od maszyny wrzucić mąkę, sól i oliwę. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie. Dołożyć bigę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na około 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść i omączonymi dłońmi uformować bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Włożyć blachę i od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec około 30 minut. Jeśli podzielimy ciasto na mniejsze bochenki to należy czas pieczenia skrócić. Bochenek wystudzić na kratce
edytaha
Alex_M
dzięki :) miały być bułki przypominające kształtem oryginalne ciabatty, ale nie starczyło mi cierpliwości ;) a dziurki :D uwielbiam je :)
edytaha
:)