Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Ciabatta na bidze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Fantastyczne białe pieczywo na włoskim zaczynie z pięknymi dużymi dziurami

Ciabatta na bidze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciabatta na bidze

 

 

Sposób przygotowania:

Ciabatta na bidze
Do miski wsypać mąkę, drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 17-24 h do wyrastania. Po tym czasie do pojemnika od maszyny wrzucić mąkę, sól i oliwę. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie. Dołożyć bigę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na około 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść i omączonymi dłońmi uformować bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Włożyć blachę i od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec około 30 minut. Jeśli podzielimy ciasto na mniejsze bochenki to należy czas pieczenia skrócić. Bochenek wystudzić na kratce
Ciabatta na bidze
Do miski wsypać mąkę drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki Wyrobić jednolite ciasto Odstawić na 17-24 h do wyrastania
Ciabatta na bidze
Po tym czasie do pojemnika od maszyny wrzucić mąkę sól i oliwę Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie Dołożyć bigę i zagnieść jednolite ciasto Odstawić do wyrośnięcia
Ciabatta na bidze
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę krótko zagnieść i omączonymi dłońmi uformować bochenek Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciabatta na bidze
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Włożyć blachę i od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni Piec około 30 minut