Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ciabatta z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na smaczne ciabatty

Ciabatta z dodatkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciabatta z dodatkami

 

 

  • Dodatki (dowolnie): gruboziarnista sól, pokrojone zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone oregano, płatki owsiane, sezam, papryka

Sposób przygotowania:

Ciabatta z dodatkami
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, dokładnie pokruszone świeże drożdże. Wlać wodę i wymieszać składniki łyżką do połączenia się składników (ciasto będzie klejące i gęste). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Blaszkę która zwykle dodawana jest do wyposażenia piekarnika posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto wymieszać i oprószyć mąką. Podzielić na części i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Układać jedną ciabattę obok drugiej. Na wierzch położyć wybrane dodatki. Można nie dodawać żadnych dodatków, posypać tylko sezamem, płatkami owsianymi lub otrębami. Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, około 250 stopni C. Blaszkę z ciastem wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.
Ciabatta z dodatkami
Wyrośnięte ciasto w temperaturze pokojowej
Ciabatta z dodatkami
Dzielimy wyrośnięte ciasto na 4-5 części