margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciabattka z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna bułeczka z mięskiem lepsza niż hamburger. Zrobiłam trzy sztuki mężowi trafiły się dwie chciałam więcej ale piekarnik wysiadł :))

Ciabattka z mięsem mielonym

Składniki:

Ciabattka z mięsem mielonym

 

  • 2-4 bułki typu ciabatta
  • porcja mięsa mielonego (może być drobiowe bo jest lżejsze ale akurat wieprzowo-wołowe było pod ręką:)
  • 2 cebule
  • czosnek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy do mięs i zioła (bazylia, oregano)
  • plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ciabattka z mięsem mielonym
Mięso mielone smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (dziś były to bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Dodajemy przyprawy do mięsa mielonego lub uniwersalnej. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę dodajemy do mięsa i smażymy razem, aż cebula zmięknie. Na koniec dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli wytworzyło nam się dużo tłuszczu to delikatnie go odlewamy. Bułeczki ciabatty przekrawamy tak jak do hot- dogów nie do końca możemy wydrążyć troszeczkę środki choć nie koniecznie. Wkładamy do piekarnika na grill na 5-6 min żeby się podgrzały. Ciepłe napełniamy mięskiem z patelni. Możemy też w środek włożyć plasterek żółtego sera i dopiero mięso. Smacznego