anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciacho truskawkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre Ciacho truskawkowe :)

Ciacho truskawkowe

Składniki:

Ciacho truskawkowe

 

  • 1 duże opakowanie biszkoptów 350 g
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek (w sezonie swieże)
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 1 gotowy krem śmietankowy do tortów dr.Oetker
  • 1½ szklanki zimnego mleka
  • 4 kostki startej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciacho truskawkowe
Galaretki dobrze rozpuścić, w 3 szklankach gotowanej gorącej wody. Dobrze wystudzić,rozlać do dwóch naczyć na równe połowy. Blaszkę o rozmiarze 28x24, lub dowolnej wg uznania,wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty rozkruszyć na dno blaszki, lub tortownicy(Prawie 1/2 paczki)z jednej porcji galaretki i z drugiej odlac około 3/4 szklanki zimnej galaretki i nasączyć rozkruszone biszkopty,wstawić na chwilę do lodówki. Mrożone truskawki, wsypać do wysokiego naczynia, rozbić drewniana pałką na miazgę. Wlać jedna porcję galaretki, do truskawek i dobrze wymieszać, wstawić na chwilkę do lodówki(uważać żeby się nie zsiadło) wylać gęstniejący mus truskawkowy na biszkopty. Do zimnego mleka,wsypać gotowy krem śmietankowy, ubijać 2 min na szybkich obrotach miksera. Gdy krem będzie gęsty ,dodać drugą porcję zimnej galaretki,wymieszać i wylać na mus truskawkowy.(troszkę zostawić do dekoracji) Na wierzch ułożyć biszkopty,lub rozkruszyć wg uznania,udekorować kremem,posypać czekoladą i przybrać truskawkami,wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego.