Sposób przygotowania:
ciasteczka...............
Jeżeli mamy kupione ciasto francuskie {w lidlu,biedronce} zaczynamy zabawe w różne kształty. Powycinane układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 20-25 min w temperatuże 180 stopni. W między czasie do rondelka wlewamy mlego i dodajemy masło , jak masełko sie roztopi dodajemy cukier puder,cukier waniliowy mieszamy,na końcu można dodać barwnik. Polewamy zrobione ciasteczka.
A jeżeli ktoś ma troche więcej czasu można zrobić ciasto samemu: Sól z wodą mieszamy , aż sól sie rozpuści. 8 dag masła roztapiamy i czekamy aż ostygnie. Teraz oby dwie mąki wysypujemy na stolnice na środku robimy dziurke i wlewamy wode z solą, oraz rozpuszczone masło.Dobrze ugniatamy robimy kulke obwijamy w folie i wstawiamy do lodówki na 2 godz.W tym czasie drobni kroimy masło i ucieramy na gładką mase ,rozwałkowaną wkładamy do lodówki.Po 2 godz wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy na kwadrat w środek dajemy masło masło i tak zalepiamy ciasto żeby masło nie wydostało się.Rozwałkowujemy ciasto na kwadrat składamy na trzy i znowu na 2 godz do lodówki.Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt wkładamy do lodówki na 1 godz ,po tym czasie ciasto jest gotowe do robienia
A jeżeli ktoś ma troche więcej czasu można zrobić ciasto samemu: Sól z wodą mieszamy , aż sól sie rozpuści. 8 dag masła roztapiamy i czekamy aż ostygnie. Teraz oby dwie mąki wysypujemy na stolnice na środku robimy dziurke i wlewamy wode z solą, oraz rozpuszczone masło.Dobrze ugniatamy robimy kulke obwijamy w folie i wstawiamy do lodówki na 2 godz.W tym czasie drobni kroimy masło i ucieramy na gładką mase ,rozwałkowaną wkładamy do lodówki.Po 2 godz wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy na kwadrat w środek dajemy masło masło i tak zalepiamy ciasto żeby masło nie wydostało się.Rozwałkowujemy ciasto na kwadrat składamy na trzy i znowu na 2 godz do lodówki.Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt wkładamy do lodówki na 1 godz ,po tym czasie ciasto jest gotowe do robienia