misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka a`la palmiery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, kruche i bardzo delikatne ciasteczka z ciasta francuskiego. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka a`la palmiery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka a`la palmiery

 

  • ciasto francuskie (275 g)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka niesolonego miękkiego masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Ciasteczka a`la palmiery
Cukier trzcinowy, przyprawę do piernika orz kakao dajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy jedną łyżkę mieszanki. Ciasto francuskie rozwijamy. Jeśli chcemy użyć mrożonego trzeba je dzień wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w lodówce. Następnie nanosimy cieniutką warstwę miękkiego masła lub margaryny, na które rozsypujemy przygotowaną wcześniej mieszankę cukru, przyprawy do piernika i kakao. Teraz dłuższy bok składamy do środka ciasta. To samo robimy z drugim bokiem ciasta. Powstaną nam niby dwa prostokąty ( zdjęcie 3), które teraz składamy ze sobą, tak by powstał nam jeden. Ostrym nożem tniemy ciasto na kawałki o szerokości 1 cm. Formujemy serca, które delikatnieamy wodą i obtaczamy w odstawionej mieszance. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st przez 15-20 minut.
Ciasteczka a`la palmiery
Na rozwinięte ciasto nanosimy cieniutką warstwę miękkiego masła lub margaryny
Ciasteczka a`la palmiery
Gdy złożymy do środka ciasta dwa dłuższe boki powstaną nam niby dwa prostokąty
Ciasteczka a`la palmiery
Ostrym nożem tniemy ciasto na kawałki o szerokości 1 cm.
Ciasteczka a`la palmiery
Zwilżamy ciasto delikatnie wodą i obtaczamy w odstawionej mieszance