Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Ciasteczka aspirynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka upieczone z bezową pianką. Przełożone marmoladą o smaku róży. Obtoczone w wiórkach kokosowych.

Ciasteczka aspirynki

Składniki:

Ciasteczka aspirynki

na ciasto:

na piankę:

  • 3 białka
  • 25 dag cukru pudru

dodatkowo:

  • marmolada o smaku róży
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasteczka aspirynki

Przygotowanie ciasteczek:

Ciasteczka aspirynki
Ciasteczka smarujemy za pomocą pędzla pianką z białek i cukru pudru

Margarynę siekamy z przesianą mąką i cukrem pudrem. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka. Szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Wałkujemy ciasto na grubość ok 4 mm. Za pomocą kieliszka wykrawamy krążki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch każdego ciasteczka smarujemy za pomocą pędzla pianką z białek i cukru.

Przygotowanie pianki:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier puder. Ubijamy chwileczkę,aż piana będzie gotowa.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka aspirynki
Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy

Przygotowanie ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 12 -14 min. Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Ciasteczka smarujemy cienką warstwą marmolady różanej ( tak aby beza była na zewnątrz). Boki sklejonych ciasteczek również smarujemy cienką warstwą marmolady. Następnie boki ciasteczek obtaczamy w wiórkach kokosowych.