Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Ciasteczka czekoladowe przełożone nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka czekoladowe przełożone nutellą. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi przy filiżance kawy.

Ciasteczka czekoladowe przełożone nutellą

Składniki:

Ciasteczka czekoladowe przełożone nutellą

na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

dodatkowo:

  • krem czekoladowy typu nutella do przełożenia
  • polewa czekoladowa z białej czekolady
  • kandyzowane owoce do dekoracji
  • malutkie czekoladowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowe przełożone nutellą

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka czekoladowe przełożone nutellą
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę

Sypkie składniki na ciasto przesiać. Dodać posiekane masło,żółtko i łyżkę zimnej wody.

Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz.

Wałkowanie ciasta:

Ciasteczka czekoladowe przełożone nutellą
Na papierze do pieczenia układamy wykrojone ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Na grubość ok 3-4 mm wykrawając małą foremką ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić malutką dziurkę w środku.

Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.12 min.

Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone ciasteczka przekładamy smarując 1 całe ciastko i 1 z dziurką nutellą.

Przełożone ciasteczka ozdabiamy polewą czekoladową z białej czekolady przygotowanej według przepisu na opakowaniu.

Posypujemy czekoladową posypką.W środku każdego ciasteczka układamy po kosteczce owocu kandyzowanego.

Pozostawiamy ciasteczka do zastygnięcia polewy najlepiej na cały dzień by zmiękły.