Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem puree z dyni, nadziane musem z gruszek, żurawiny i orzechów to rarytas któremu nie można się oprzeć.

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

Składniki:

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag masła
  • 10 dag puree z dyni
  • 1 surowe żółtko
  • 2 żółtka z ugotowanych na twardo jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

ETAP 1:

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać starte na tarce gotowane żółtka, cukier puder, surowe żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.

Nadzienie

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem
Orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy połączyć z gruszkami

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka, wlać1- 2 łyżki wody, gotować przez 10-15 minut ciągle mieszając. Następnie dodać orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy, wymieszać ( w razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem)

ETAP 3:

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem
Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję nadzienia

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, pokroić w prostokąty. Jeden z brzegów każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu, włożyć porcję nadzienia.

ETAP 4:

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem
Rogaliki w odstępach ułożyć na przygotowanej blaszce

Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrznego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.

ETAP 5:

Kruche rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

Sok cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na gładki lukier. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce i polukrować.