Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny orzechowy sernik z domową polewą czekoladową. Polecam na podwieczorek lub dla gości. Posmakuje każdemu.

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą

Składniki:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą

Ciasto:

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą

Wykonanie ciasta:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą
Z podanych składników wykonujemy ciasto z orzechami.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej z bakaliami.

Wykonanie masy serowej:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą
Następnie z podanych składników wykonujemy masę serową.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie śmietanowe w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia i pieczenie:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą
Nastepnie na ciasto wykładamy masę serową i pieczemy.

Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

Wykonanie polewy:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą
Przygotowujemy polewe czekoladową i rozsmarowujemy ją na serniku.

Wykonujemy polewę: Cukier i kakao wsypujemy do garnka, dolewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Następnie dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Podanie:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą
Sernik kroimy i podajemy gdy polewa dobrze zastygnie. Smacznego.

Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.