Sposób przygotowania:
Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewąWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej z bakaliami.
Wykonanie masy serowej:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie śmietanowe w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia i pieczenie:
Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
Wykonanie polewy:
Wykonujemy polewę: Cukier i kakao wsypujemy do garnka, dolewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Następnie dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie:
Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
BozenaMatuszczyk
Babeczka35
Częstuję :)