WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Ciasteczka budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasteczka budyniowe z dodatkiem budyniu w proszku o lekko piaskowej konsystencji, które rozpływają się w ustach.

Ciasteczka budyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka budyniowe

 

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g budyniu bez cukru o dowolnym smaku (u mnie waniliowy)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • opcjonalnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka budyniowe

ETAP 1:

Do miski przesiać mąkę pszenną tortową. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i budyń w proszku. Dodać żółtko, zimną śmietanę i zimne, pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości ok. 4-5 mm. Z ciasta wycinać dowolne kształty i przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka piec ok. 15 min. w temp. 170-180 stopni bez nagrzewania piekarnika.

Po upieczeniu wystudzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem.

Ciasteczka budyniowe
Ciastka budyniowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasteczka budyniowe
Schłodzone ciasto rozwałkowane na placek grubości ok. 4-5mm
Ciasteczka budyniowe
Zagniecione ciasto na ciastka budyniowe uformowane w kulę
Ciasteczka budyniowe
Wszystkie składniki na ciastka umieszczone w misce