Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 492]

Gwiazdeczki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka stempelki w kształcie gwiazdki z dodatkiem budyniu śmietankowego. Idealne nadają się do filiżanki świątecznej aromatycznej herbaty.

Gwiazdeczki z budyniem

Składniki:

Gwiazdeczki z budyniem

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gwiazdeczki z budyniem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać żółtka, posiekane masło, proszek budyniowy i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Następnie cienko wałkować na podsypaną mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Foremki - stempelkami w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 12 min.

Tagi:

ciastka okazje