WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2009]

Ciasteczka arachidowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, chrupiące, w sam raz słodkie ciasteczka z dodatkiem mielonych orzeszków ziemnych. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Ciasteczka arachidowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasteczka arachidowe

 

  • 0,5 szkl. zmielonych orzeszków arachidowych (ziemnych)
  • ok. 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5 l mleka (40 g)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Ciasteczka arachidowe

ETAP 1:

Wszystkie składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, sól, cukier puder, cukier waniliowy i zmielone orzechy arachidowe umieścić w misce. Dodać zimne jajko i pokrojone na plasterki zimne masło.

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Uformować je w kulę, obtoczyć lekko w mące i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Następnie z ciasta uformować kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem na krzyż.

Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić.

Po wystudzeniu przełożyć na talerz.

Ciasteczka arachidowe
Ciasteczka arachidowe po upieczeniu przełożone na metalową kratkę
Ciasteczka arachidowe
Uformowane ciasteczka przełożone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasteczka arachidowe
Z ciasta uformowane kulki które następnie spłaszczamy widelcem
Ciasteczka arachidowe
Zagniecione ciasto uformowane i obtoczone w mące
Ciasteczka arachidowe
Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczone w misce