Sposób przygotowania:
Ciasteczka arachidoweETAP 1:
Wszystkie składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, sól, cukier puder, cukier waniliowy i zmielone orzechy arachidowe umieścić w misce. Dodać zimne jajko i pokrojone na plasterki zimne masło.
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Uformować je w kulę, obtoczyć lekko w mące i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Następnie z ciasta uformować kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem na krzyż.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić.
Po wystudzeniu przełożyć na talerz.