misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka budyniowe

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, idealnie kruche ciasteczka przełożone kremem czekoladowym. Doskonałe na małe co nieco. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty. Znikają w oka mgnieniu.

Ciasteczka budyniowe Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Ciasteczka budyniowe

 

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 65 g budyniu śmietankowego z cukrem trzcinowym
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

 

  • Do przełożenia:
  • krem czekoladowy typu nutella

 

  • Dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka budyniowe
Masło ucieramy z cukrem do zyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz mleko. Do powstałej masy dodajemy proszek budyniowy oraz partiami przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto dajemy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut. Upieczone studzimy.

Na połowę ciastek nakładamy porcję kremu czekoladowego i przykrywamy ciastkami bez kremu.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Robimy dekoracyjne wzorki na górze ciastek. Całość można posypać dowolną posypką.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka budyniowe
Do miski dajemy miękkie masło oraz cukier puder
Ciasteczka budyniowe
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania puszystej konsystencji
Ciasteczka budyniowe
Do powstałej masy dodajemy po jednym żółtku
Ciasteczka budyniowe
Do powstałej masy maślanej wlewamy mleko
Ciasteczka budyniowe
Dodajemy budyń
Ciasteczka budyniowe
Partiami dodajemy mąką
Ciasteczka budyniowe
Miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka budyniowe
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka budyniowe
Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka budyniowe
Pieczemy w temp. 180 st. przez 10-12 minut
Ciasteczka budyniowe
Na połowę ciasteczek nakładamy porcję kremu czekoladowego
Ciasteczka budyniowe
Wierzch ciastek dekorujemy czekoladą
Ciasteczka budyniowe
Nim czekolada zastygnie można posypać ciasteczka kolorową posypką
Ciasteczka budyniowe
Kruche ciasteczka budyniowe z kremem czekoladowym

Tagi:

ciastka okazje