marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka budyniowe kruche z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść w kulę,schłodzić.Rozwałkować,wykrawać kształty i układać na natłuszczonej blasze.Piec 10-15 m.

Ciasteczka budyniowe  kruche z makiem.

Składniki:

Ciasteczka budyniowe kruche z makiem.

 

  • 200 g.szklanki mąki,
  • 150 g.margaryny lub miękkiego masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki maku niebieskiego lub białego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka budyniowe kruche z makiem.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać na stolnicę i posiekać na wiórki z margaryną lub masłem.Zsunąć na stos,zrobić wgłębienie,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać cukier,cukier waniliowy,budyń,pół szklanki maku,śmietanki tyle ile zabierze ciasto.Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę,zapakować w woreczek foliowy i na 30 min.potrzymać w lodówce.Międzyczasie nagrzewać piekarnik,a blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyjąć,rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oraz układać ciastka na blachę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10-15 min.Po upieczeniu wyjąć,przestudzić,zsunąć na talerz i jeść.

Tagi:

mak