marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka budyniowe na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciastka z dodatkiem budyniu oraz słono-pikantnych dodatków nie ustępują smakiem od tych słodkich. Kruche na słono mogą służyć na wszelkiego rodzaju party.

Ciasteczka budyniowe na pikantnie

Składniki:

Ciasteczka budyniowe na pikantnie

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka tłuszczu,np.margaryny,
  • 4 ugotowane żółtka,
  • 1-2 torebki budyniu śmietankowego,
  • szklanka mleka lub śmietanki 30%,
  • łyżka kaparów,
  • szczypta czarnuszki lub czarnego sezamu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • arkusz pergaminu do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka budyniowe na pikantnie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z kostką masła lub margaryny do pieczenia na wiórki długim ostrym nożem. Ugotować jajka i po ugotowaniu i obraniu ze skorupek wyjąć z nich żółtka, które również posie- -kać wraz z resztą, dodać budynie śmietankowe, szklankę mleka lub śmietanki oraz kapary, czarny sezam lub czarnuszkę w szczypcie oraz łyżeczkę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić przez pół godziny lub dłużej. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, a blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wykrawać foremkami w dowolne kształty i układać obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem. wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć ciastka łopatką na talerz lub tacę i podawać na ciepło.

Tagi:

kapary