Sposób przygotowania:
Ciasteczka imbirowe
Wodę i pół szklanki cukru zagotować. Wrzucić do syropu obrany i pokrojony imbir. Gotować około 30-40min na małym ogniu. Wystudzony imbir wyciągnąć z syropu i drobno pokroić. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier i stale ucierać na puszystą masę. Wbić po jednym jajku, a następnie wlać ekstrakt waniliowy. Na końcu wmieszać kandyzowany imbir, i mąkę wymieszaną z sodą i mielonym imbirem. Dodać do masy. Kandyzowany imbir można zastąpić gotowym, kupionym w sklepie. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blachę lekko spłaszczając i zachowując odstępy, bo ciasteczka rosną w trakcie pieczenia. Nie ma potrzeby dodatkowego natłuszczania blachy, ponieważ lekko schodzą. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nałożyć do rożka z woreczka foliowego, odcinając koniuszek i narysować na ciasteczkach serduszka. Smacznego!