Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasteczka imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chrupiące ciasteczka na zewnątrz i mięciutkie w środku. Pikantne i aromatyczne dzięki dodatkowi imbiru.

Ciasteczka imbirowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka imbirowe

 

  • 190g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 6-8 cm korzenia imbiru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka imbirowe
Wodę i pół szklanki cukru zagotować. Wrzucić do syropu obrany i pokrojony imbir. Gotować około 30-40min na małym ogniu. Wystudzony imbir wyciągnąć z syropu i drobno pokroić. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier i stale ucierać na puszystą masę. Wbić po jednym jajku, a następnie wlać ekstrakt waniliowy. Na końcu wmieszać kandyzowany imbir, i mąkę wymieszaną z sodą i mielonym imbirem. Dodać do masy. Kandyzowany imbir można zastąpić gotowym, kupionym w sklepie. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blachę lekko spłaszczając i zachowując odstępy, bo ciasteczka rosną w trakcie pieczenia. Nie ma potrzeby dodatkowego natłuszczania blachy, ponieważ lekko schodzą. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nałożyć do rożka z woreczka foliowego, odcinając koniuszek i narysować na ciasteczkach serduszka. Smacznego!
Ciasteczka imbirowe
Pokrojony imbir gotować w syropie przez około 30min.
Ciasteczka imbirowe
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po jednym jajku.
Ciasteczka imbirowe
W masę wmieszać drobno pokrojony kandyzowany imbir.
Ciasteczka imbirowe
Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z sodą i mielonycj imbirem.