xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Ciasteczka budyniowo owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wyczuwalny śmietankowy posmak i zapach, no i struktura - spodziewałam się raczej miękkich ciasteczek, a wyszły kruchutkie i chrupiące. Nie mogłam zdecydować się na smak, więc zrobiłam pół na pół ;)

Ciasteczka budyniowo owsiane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka budyniowo owsiane

 

  • Na 2 blachy ciasteczek:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła lub margaryny (o temp. pokojowej)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • mleka (jeśli jest z cukrem, to można zmniejszyć ilość dodanego cukru kryształu). Smak budyniu jaki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka budyniowo owsiane
Mąkę przesiewam z solą, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Dodaję płatki owsiane. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijam jajko i dalej ucieram, do uzyskania w miarę jednolitej masy. Dosypuję mieszankę mączną i miksuję, aż wszystko dokładnie się połączy. Ciasto nabieram na łyżeczkę i - pomagając sobie drugą łyżeczką - układam jego porcję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję kilku cm odstępy między ciasteczkami, bo rozlewają się a potem rosną. Piekę ok. 15min w temp. 180st. aż zaczną nabierać złotego koloru. Po lekkim przestudzeniu zdejmuję z blachy.
Ciasteczka budyniowo owsiane
Etap 1 Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym
Ciasteczka budyniowo owsiane
Etap 2 Gotową masę wykładam na blachę porcjami za pomocą dwóch łyżeczek
Ciasteczka budyniowo owsiane
Etap 3 Zostawiam kilku cm odstępy między ciasteczkami
Ciasteczka budyniowo owsiane
Etap 4 Ciastka podczas pieczenia najpierw się rozlewają a potem rosną.