Sposób przygotowania:
Choinkowe pierniczki
W garnku topimy masło lub margarynę. Dodajemy ciemny cukier muscovado. Cały czas mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi dodajemy kakao, miód i przyprawy do piernika. Mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na blat przesiewamy mąkę. Dodajemy masę miodową oraz jajka. Zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy do worka i wstawiamy do lodówki na 3 tygodnie.
Po tym czasie wyjmujemy około godzinę wcześniej z lodówki, by zmiękło. Następnie dzielimy na mniejsze części. Każde rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm.
Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków oraz jak grubo rozwałkowane było ciasto. Jeśli pierniczki chcemy dać na choinkę to przed pieczeniem za pomocą rurki do soczków robimy w każdym ciasteczku dziurkę.
Upieczone i ostudzone dekorujemy kolorowymi lukrami i posypkami.
Na blat przesiewamy mąkę. Dodajemy masę miodową oraz jajka. Zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy do worka i wstawiamy do lodówki na 3 tygodnie.
Po tym czasie wyjmujemy około godzinę wcześniej z lodówki, by zmiękło. Następnie dzielimy na mniejsze części. Każde rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm.
Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków oraz jak grubo rozwałkowane było ciasto. Jeśli pierniczki chcemy dać na choinkę to przed pieczeniem za pomocą rurki do soczków robimy w każdym ciasteczku dziurkę.
Upieczone i ostudzone dekorujemy kolorowymi lukrami i posypkami.
Kalafior