AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Całkowicie dzisiaj eksperymentowałam, ale było warto, bo krokiety wyszły przepyszne. Połączenie kiszonej kapusty z pieczarkami i papryką dało świetny efekt, nie tylko do wykorzystania na święta ale i w dniu powszednim.

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami

Farsz:

  • 250g kapusty kiszonej (po odsączeniu)
  • 600g pieczarek
  • 200g papryki kolorowej (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 szklanki wody do duszenia

Naleśniki:

Panierka:

Sposób przygotowania:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami

Farsz:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Zeszklona cebula powinna chwilę podsmażyć się razem z marchewką.

Kapustę odsączyć , ale nie moczyć jej w wodzie, ani nie gotować. Lubię kwaskowaty smak.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić. Dodać startą marchew i razem chwilę podsmażyć.

ETAP 2:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
papryka z kapustą będzie się dusiła razem z przyprawami

Gdy marchew zmięknie, dodać odsączoną z kwaśnej zalewy kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać i podlać wodą, żeby kapusta i papryka zmiękły. Dusić ok 20-30min.

ETAP 3:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotowy farsz do nadziewania naleśników - kolorowy i smaczny

Po tym czasie dodać pokrojone na drobno pieczarki. Dokładnie wymieszać i smażyć wszystko razem do całkowitego odparowania wody. W międzyczasie doprawić cukrem, papryką, solą i pieprzem.

Naleśniki:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Ciasto naleśnikowe wychodzi bardzo smaczne i nie rwie się podczas zwijania

Ze składników na naleśniki zmiksować lejące się ciasto i wypiekać na złoto. Do każdego naleśnika lekko posmarować patelnię pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym.

Panierowanie:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami

Do każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i zawijać jak na krokiety:)

ETAP 6:

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Smacznego:)

W dwóch miskach przygotować kolejno roztrzepane jajka i bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczać w jajku a później w bułce tartej i smażyć na złoto.

Smacznego:)