Sposób przygotowania:
Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkamiFarsz:
Kapustę odsączyć , ale nie moczyć jej w wodzie, ani nie gotować. Lubię kwaskowaty smak.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić. Dodać startą marchew i razem chwilę podsmażyć.
ETAP 2:
Gdy marchew zmięknie, dodać odsączoną z kwaśnej zalewy kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać i podlać wodą, żeby kapusta i papryka zmiękły. Dusić ok 20-30min.
ETAP 3:
Po tym czasie dodać pokrojone na drobno pieczarki. Dokładnie wymieszać i smażyć wszystko razem do całkowitego odparowania wody. W międzyczasie doprawić cukrem, papryką, solą i pieprzem.
Naleśniki:
Ze składników na naleśniki zmiksować lejące się ciasto i wypiekać na złoto. Do każdego naleśnika lekko posmarować patelnię pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym.
Panierowanie:
Do każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i zawijać jak na krokiety:)
ETAP 6:
W dwóch miskach przygotować kolejno roztrzepane jajka i bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczać w jajku a później w bułce tartej i smażyć na złoto.
Smacznego:)