femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Aromatyczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Małe ciasteczka o intensywnym piernikowym aromacie. Idealne do chrupania z gorącą kawą lub herbatą mogę też być świetną ozdobą choinkową.

Aromatyczne pierniczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aromatyczne pierniczki

 

  • 1 margaryna (250g)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka miodu
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Aromatyczne pierniczki

Rozpuszczenie składników

Aromatyczne pierniczki
W małym rondlu rozpuść margarynę razem z miodem i przyprawami.

Do małego rondla przerzuć margarynę, dodaj kakao i przyprawę do piernika, a także szklankę miodu. Całość rozpuść na małym ogniu i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.

Etap II

Aromatyczne pierniczki
Mąke wymieszaj razem ze sodką i płynnymi składnikami

Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia. Następnie do mąki wlej wystudzone składniki i dokładnie wymieszaj.

etap III

Aromatyczne pierniczki
Całość bardzo dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.

Jaja wybij do miski i zmiksuj razem ze szklanką cukru.
Zmiksowane jajka dodaj do reszty składników i wyrób aksamitne ciasto.

etap IV

Aromatyczne pierniczki
Z gotowego ciasta wykrawaj ciasteczka w dowolnych kształtach.

Wyrobione ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego ciasteczka.

ETAP 5:

Aromatyczne pierniczki
Ciasteczka piecz w 150 stopniach przez około 20 minut.

Ciasteczka piecz w 150 stopniach przez około 20 minut.