jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowe ciasto oreo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto można nazwać „petardą”. Smakuje obłędnie. Połączenie czekoladowej masy, ciastek oreo i biszkoptów nie może smakować bowiem inaczej:).

Czekoladowe ciasto oreo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto oreo

CIEMNY BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli

MASA

  • 2,5- 3 paczki ciastek oreo (ilość według uznania),
  • 350 gram masła 82% tłuszczu,
  • 180 gram gorzkiej czekolady,
  • 750-800 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • Ewentualnie cukier puder do smaku,
  • alkohol do smaku

Kawa do pączowania

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3- 0,5 szklanki wody,
  • 1 kieliszek spirytusu

DOMOWA POLEWA I WYKOŃCZENIE:

  • 10 dag margaryny Kasia,
  • 3-4 łyżki kakao dobrej jakości,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko (świeże, wiejskie)
  • Drobno pokrojone ciasta oreo

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto oreo

ETAP 1

Czekoladowe ciasto oreo
pieczemy dwa ciemne biszkopty

BISZKOPT: W misce mieszamy sypkie składniki biszkoptu, czyli: mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dokładamy stopniowo cukier.

Gdy cukier się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy dokładamy wcześniej przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej.

Całość delikatnie mieszamy.

Biszkoptowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczemy. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

Do przygotowania ciasta należy upiec dwa takie biszkopty.

ETAP 2

Czekoladowe ciasto oreo
do masy dodajemy płynną czekoladę

MASA:Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka.

Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

Ciasta oreo przekrawamy na 2-4 części lub drobniej.

Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę.

ETAP 3

Czekoladowe ciasto oreo
masę łączymy z ciasteczkami

Jeśli jest taka potrzeba masę słodzimy do smaku 1-2 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodajemy alkohol do smaku.

Do tak przygotowanej czekoladowej masy dodajemy rozdrobnione ciasta oreo. Delikatnie łączymy je z masą.

ETAP 4

Czekoladowe ciasto oreo
ciasteczkowo- czekoladową masą przekładamy biszkopty

Masę wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Na masę wykładamy drugi biszkopt.

Biszkopty w trakcie przekładania nasączamy ponczem

PONCZ: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę. Słodzimy ją i studzimy. Przestudzoną łączymy z alkoholem.

ETAP 5

Czekoladowe ciasto oreo
Ciasto dekorujemy polewą i ciasteczkami

Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę.

Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).

Przełożone ciasto oblewamy przygotowaną czekoladową polewą. Wierzch dekorujemy ciasteczkami.

Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa i polewa zastygła


Tagi:

ciasto deser