Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto oreoETAP 1
BISZKOPT: W misce mieszamy sypkie składniki biszkoptu, czyli: mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dokładamy stopniowo cukier.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy dokładamy wcześniej przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej.
Całość delikatnie mieszamy.
Biszkoptowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczemy. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
Do przygotowania ciasta należy upiec dwa takie biszkopty.
ETAP 2
MASA:Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka.
Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
Ciasta oreo przekrawamy na 2-4 części lub drobniej.
Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
ETAP 3
Jeśli jest taka potrzeba masę słodzimy do smaku 1-2 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodajemy alkohol do smaku.
Do tak przygotowanej czekoladowej masy dodajemy rozdrobnione ciasta oreo. Delikatnie łączymy je z masą.
ETAP 4
Masę wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Na masę wykładamy drugi biszkopt.
Biszkopty w trakcie przekładania nasączamy ponczem
PONCZ: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę. Słodzimy ją i studzimy. Przestudzoną łączymy z alkoholem.
ETAP 5
Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę.
Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).
Przełożone ciasto oblewamy przygotowaną czekoladową polewą. Wierzch dekorujemy ciasteczkami.
Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa i polewa zastygła
SylaUla
gusia1000