Sposób przygotowania:
Ciasteczka czekoladowe z ziarnami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Zrobić czubkiem noża dołek i wbić w to miejsce żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, kilka pełnych łyżek czekolady w proszku lub kakao, a także mleko lub śmietankę i wszelkie ziarna zdrowe jak np.płatki owsiane czy nasiona słonecznika łuskanego. Zagnieść i wyrabiać ciasto rękoma, po czym uformować kulę i schować w folii spożywczej do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać foremkami lub średnim kieliszkiem kształty oraz układać 3-4 cm. od siebie na blasze. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, zsunąć łopatką kuchenną na talerz lub tacę. Piec kolejne lub ciasto przechowywać w lodówce.