marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka czekoladowe z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciastka lub ciasto czekoladowe tzw. brownie można łączyć z dżemem,ziarnami lub nawet bakaliami tudzież suszonymi owocami.

Ciasteczka czekoladowe z ziarnami

Składniki:

Ciasteczka czekoladowe z ziarnami

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka tłuszczu roślinnego,
  • 3-4 żółtka,
  • 4-5 pełnych łyżek czekolady sproszkowanej lub kakao,
  • po 2 pełne łyżki nasion słonecznika łuskanego,sezamu białego i płatków owsianych,
  • szklanka mleka 3,2 % lub śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowe z ziarnami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Zrobić czubkiem noża dołek i wbić w to miejsce żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, kilka pełnych łyżek czekolady w proszku lub kakao, a także mleko lub śmietankę i wszelkie ziarna zdrowe jak np.płatki owsiane czy nasiona słonecznika łuskanego. Zagnieść i wyrabiać ciasto rękoma, po czym uformować kulę i schować w folii spożywczej do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać foremkami lub średnim kieliszkiem kształty oraz układać 3-4 cm. od siebie na blasze. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, zsunąć łopatką kuchenną na talerz lub tacę. Piec kolejne lub ciasto przechowywać w lodówce. 

Tagi:

czekolada