Sposób przygotowania:
Ciasteczka dla piwoszy
Mąkę przesiewamy a następnie siekamy z miękkim masłem. Całość przekładamy do miski i zalewamy niecałą szklanką piwa. Jeśli użyjemy ciemnego piwa, ciasteczka będą nieco słodsze i o mocniejszym aromacie. Jasne piwo da nam bardziej neutralny smak i zapach. Ciasteczka nie będą również słodkie. Wszystkie składniki łączymy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt leiste - dodajmy odrobinę więcej mąki. Mieszankę odkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny, następnie wyciągamy i cieniutko rozwałkowujemy. Ciasteczka możemy dodatkowo nadziać kwaskowatym dżemem. Z ciasta wykrawamy półksiężyce i nakładamy nadzienie, zlepiamy z drugim półksiężycem i takie piwne rogaliczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałe 15 minut. Smacznego!