KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Ciasteczka dla piwoszy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka o aromacie piwnym może dodatkiem do piwa nie są ale na pewno zasmakują amatorom tego trunku! Polecam!

Ciasteczka dla piwoszy

Składniki:

Ciasteczka dla piwoszy

 

  • szklanka piwa (najlepiej jasnego)
  • 35 dag miękkiego masła
  • ok 35 dag mąki pszennej
  • kwaskowaty dżem (np. z porzeczek lub cierpkich wiśni)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dla piwoszy
Mąkę przesiewamy a następnie siekamy z miękkim masłem. Całość przekładamy do miski i zalewamy niecałą szklanką piwa. Jeśli użyjemy ciemnego piwa, ciasteczka będą nieco słodsze i o mocniejszym aromacie. Jasne piwo da nam bardziej neutralny smak i zapach. Ciasteczka nie będą również słodkie. Wszystkie składniki łączymy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt leiste - dodajmy odrobinę więcej mąki. Mieszankę odkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny, następnie wyciągamy i cieniutko rozwałkowujemy. Ciasteczka możemy dodatkowo nadziać kwaskowatym dżemem. Z ciasta wykrawamy półksiężyce i nakładamy nadzienie, zlepiamy z drugim półksiężycem i takie piwne rogaliczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałe 15 minut. Smacznego!

Tagi:

piwo