Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasteczka Doriny z granatem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasteczka Doriny są proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ja swoje ostatnio polałam polewą kakaową i dodałam pestki granatu przez co zyskały nowy smak i kolor.

Ciasteczka Doriny z granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka Doriny z granatem

 

 

  • polewa:
  • ok.2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao

 

  • 1/2 granata

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Doriny z granatem
Na stolnicy wyrobić ciasto łącząc mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier puder i twarde masło. Jeśli nie będzie chciało się związać dodać troszkę śmietany. Uformować małe kulki ok. 2 cm i widelcem rozpłaszczać ciasto tworząc małe ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do 10 min. w temperaturze 180 °C. Nie rumienić. Wystudzić. Z masła, mleka cukru i kakao przygotować polewę. Polać ciasteczka, a na ich wierch rozłożyć pestki granatu.
Ciasteczka Doriny z granatem
Etap 1 Na stolnicę wyłożyć mąki, cukier i masło.
Ciasteczka Doriny z granatem
Etap 2 Wyrabiając zagnieść gładkie ciasto
Ciasteczka Doriny z granatem
Etap 3 Z ciasta uformować małe kulki o średnicy 2 cm.
Ciasteczka Doriny z granatem
Etap 4 Rozpłaszczyć widelcem i ułożyć na blasze. Upiec.

Tagi:

ciasto