jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kwiaty tropików na jaglanym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Te ciasteczka najlepiej smakują w jesienny szary dzień, a będzie ich zapewne coraz wiecej. To jak wspomnienie wakacji w tropikalnych krajach.

Kwiaty tropików na jaglanym spodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kwiaty tropików na jaglanym spodzie

 

  • 100 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 25 g masła
  • 25 g mielonych migdałów
  • 25 g białej czekolady
  • cukier brązowy do smaku
  • Owoce tropikalne z puszki (np ananas, mandarynka)
  • 2 galaretki o smaku arbuzowym
  • kilka łyżek ziarenek granatu
  • bita śmietanka do dekoracji
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Kwiaty tropików na jaglanym spodzie
Siekamy lub mielimy obrane migdały. Gotujemy kaszę jaglaną na miękko ze szczyptą soli. Pod koniec gotowania dodajemy migdały. Zdejmujemy miękką kaszę z ognia, dodajemy masło - mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy połamane kostki białej czekolady. Mieszamy do chwili gdy się rozpuści. Doprawiamy cukrem brązowym, jeśli lubimy słodkie desery. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy masę jaglaną cienką warstwą. Róbimy niewielki rant wokół - odstawiamy. Rozpuszczamy dwie galaretki arbuzowe i dostawiamy do schłodzenia. Na prostokącie z masy jaglanej układamy owoce tropikalne w kwiaty. Środki wypełniamy ziarnami granatu. Zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do schłodzenia. Podajemy ciastka pokrojone w prostokąty, udekorowane odrobiną bitej śmietany i listkami mięty lub melisy.
Kwiaty tropików na jaglanym spodzie
Na prostokącie z masy jaglanej układamy owoce tropikalne w kwiaty. Środki wypełniamy ziarnami granatu.