Sposób przygotowania:
Kwiaty tropików na jaglanym spodzie
Siekamy lub mielimy obrane migdały. Gotujemy kaszę jaglaną na miękko ze szczyptą soli. Pod koniec gotowania dodajemy migdały. Zdejmujemy miękką kaszę z ognia, dodajemy masło - mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy połamane kostki białej czekolady. Mieszamy do chwili gdy się rozpuści. Doprawiamy cukrem brązowym, jeśli lubimy słodkie desery. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy masę jaglaną cienką warstwą. Róbimy niewielki rant wokół - odstawiamy. Rozpuszczamy dwie galaretki arbuzowe i dostawiamy do schłodzenia. Na prostokącie z masy jaglanej układamy owoce tropikalne w kwiaty. Środki wypełniamy ziarnami granatu. Zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do schłodzenia. Podajemy ciastka pokrojone w prostokąty, udekorowane odrobiną bitej śmietany i listkami mięty lub melisy.