Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2785]

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka z dodatkiem marchewki, puree z dyni i wiórek kokosowych są rewelacyjne. Pyszny dodatek do kawy.

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe

Składniki:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki kokosowej
  • 0,5 szkl wiórek kokosowych
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 10 dag starej marchewki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • masło orzechowe

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe

ETAP 1:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe
Masło zetrzeć na grubej tarce i połączyć z mąką

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać z mąką.

ETAP 2:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe
Do mąki dodać resztę przygotowanych składników

Następnie dodać puree z dyni, startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, cukier puder, żółtko i wiórki kokosowe.

ETAP 3:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15-20 minut.

ETAP 4:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe
Ciasteczka wycinać foremkami o dowolnym kształcie

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. ( Ciasteczka wycinałam dwiema foremkami o różnej wielkości.)

ETAP 5:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe

W połowie ciasteczek na środku wykrawać otworki za pomocą małej foremki.

ETAP 6:

Ciasteczka dyniowo-marchewkowe

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Rumiane ciasteczka ostudzić, przełożyć masłem orzechowym zlepiając razem po dwa ciasteczka.