Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Marmurkowe kruche rogaliki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche, domowe rogaliki z dodatkiem kakao wypełnione nadzieniem z sera białego - pyszny dodatek do filiżanki kawy lub herbaty.

Marmurkowe kruche rogaliki z serem

Składniki:

Marmurkowe kruche rogaliki z serem

Na ciasto:

Na nadzienie:

  • 300 g twarogu
  • 6 łyżek śmietany 12%
  • cukier - ilość według uznania
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Marmurkowe kruche rogaliki z serem

ETAP 1:

Marmurkowe kruche rogaliki z serem
Przygotowujemy nadzienie z sera białego z dodatkiem śmietany i cukru

Przygotowujemy farsz. Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i śmietanę, mieszamy.

ETAP 2:

Marmurkowe kruche rogaliki z serem
Rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na trójkątne kawałki

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy śmietanę, żółtko i szczyptę soli. Dodajemy zimne masło, siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje, każdą osobno rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na okrągły placek. Każdy placek kroimy jak pizzę na 8 trójkątów.

ETAP 3:

Marmurkowe kruche rogaliki z serem
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję sera

Na kawałkach ciasta układamy porcje nadzienia.

ETAP 4:

Marmurkowe kruche rogaliki z serem
Zlepiamy rogaliki i układamy je na blasze

Zlepiamy rogaliki, chwytając za szerszy brzeg kawałków ciasta. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Przed podaniem rogaliki oprószamy cukrem pudrem.