Sposób przygotowania:
Marmurkowe kruche rogaliki z seremETAP 1:
Przygotowujemy farsz. Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i śmietanę, mieszamy.
ETAP 2:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy śmietanę, żółtko i szczyptę soli. Dodajemy zimne masło, siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje, każdą osobno rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na okrągły placek. Każdy placek kroimy jak pizzę na 8 trójkątów.
ETAP 3:
Na kawałkach ciasta układamy porcje nadzienia.
ETAP 4:
Zlepiamy rogaliki, chwytając za szerszy brzeg kawałków ciasta. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.
Przed podaniem rogaliki oprószamy cukrem pudrem.