Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z francuskiego gotowego ciasta to szybki sposób na smaczny poczęstunek do kawy.

Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 dag marmolady wieloowocowej
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży
  • 1 małe jajko

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą
Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży. Ciasto wyjąc z lodówki, pozostawić w temp. pokojowej na 1-2 godziny. Rozwinąć i na papierze pokroić w kwadraty. W każdym kwadracie na rogach od wewnątrz zrobić małe nacięcia i zewnętrzne rogi zawinąć do środka, docisnąć aby się skleiły. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Na środek włożyć łyżeczkę marmolady, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut.
Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą
Ciasto rozwinąć z papieru i pokroić na kwadraty
Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą
W każdym kwadracie zrobić nacięcia i zawinąć rogi do środka
Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą
Na środek włożyć łyżeczką marmolady różanej