Sposób przygotowania:
Ciasteczka gruszkowe.
Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki,1 stołową łyżkę cukru,ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,ćwierć łyżeczki soli, 2 stołowe łyżki mąki kukurydzianej,oraz kostkę pokrojonego masła.Cisto dokładnie zagniatamy,aż nabierze żółtawej barwy. 1 stołową łyżkę jogurtu mieszamy w kubeczku z 1 stołową łyżką wody i wymieszane składniki dodajemy do ciasta.Ciasto ponownie zagniatamy.Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce na około 1 godzinę.Gruszki myjemy,obieramy ze skóry i trzemy na tarce o dużych oczkach. Do gruszek dodajemy 2 łyżki stołowe cukru i starta skórkę z jednej cytryny. Wszystkie składniki mieszamy.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na placek. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Wykładamy ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Na ciasteczka nakładamy 1 mała łyżeczkę potartej gruszki i przykrywamy i przykrywamy drugim krążkiem ciasteczka zlepiając dokładnie brzegi.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut.