kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Ciasteczka gruszkowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasteczka po upieczeniu można z wierzchu posmarować czekoladą bądź dżemem.

Ciasteczka gruszkowe.

Składniki:

Ciasteczka gruszkowe.

 

  • 1,5 szklanka mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 stołowe łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 stołowe łyżki białego cukru
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 2 gruszki
  • 1 stołowa łyżka naturalnego jogurtu
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasteczka gruszkowe.
Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki,1 stołową łyżkę cukru,ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,ćwierć łyżeczki soli, 2 stołowe łyżki mąki kukurydzianej,oraz kostkę pokrojonego masła.Cisto dokładnie zagniatamy,aż nabierze żółtawej barwy. 1 stołową łyżkę jogurtu mieszamy w kubeczku z 1 stołową łyżką wody i wymieszane składniki dodajemy do ciasta.Ciasto ponownie zagniatamy.Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce na około 1 godzinę.Gruszki myjemy,obieramy ze skóry i trzemy na tarce o dużych oczkach. Do gruszek dodajemy 2 łyżki stołowe cukru i starta skórkę z jednej cytryny. Wszystkie składniki mieszamy.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na placek. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Wykładamy ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Na ciasteczka nakładamy 1 mała łyżeczkę potartej gruszki i przykrywamy i przykrywamy drugim krążkiem ciasteczka zlepiając dokładnie brzegi.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut.

Tagi:

gruszkowe