Sposób przygotowania:
Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladąETAP 1:
Zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać ze sobą. Dodać cukry, masło i żółtka.
Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą . Następnie ciasto owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 1 h.
ETAP 2:
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki .
ETAP 3:
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Polewa:
Mleczną czekoladę połamać na kostki, przełożyć do garnka, dodać śmietanę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej tak aż do uzyskania gęstej, gładkiej polewy.
Do rękawa cukierniczego przełożyć polewę i gdy będzie zastygać udekorować każde ciasteczko oraz połoźyć na nim orzecha laskowego.