EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzechami i mleczną czekoladą to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi.

Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą

Składniki:

Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą

 

  • Ciasto na ciasteczka:
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g masła extra
  • 80g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą

ETAP 1:

Zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać ze sobą. Dodać cukry, masło i żółtka.
Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą . Następnie ciasto owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 1 h.

ETAP 2:

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki .

ETAP 3:

Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Polewa:

Mleczną czekoladę połamać na kostki, przełożyć do garnka, dodać śmietanę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej tak aż do uzyskania gęstej, gładkiej polewy.

Do rękawa cukierniczego przełożyć polewę i gdy będzie zastygać udekorować każde ciasteczko oraz połoźyć na nim orzecha laskowego.