Sposób przygotowania:
Ciasteczka „herbata w torebkach”
1. Herbatę wysypać z torebki, zalać 1 łyżką wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Masło posiekać z cukrem, żółtkiem i mąką, a następnie podzielić na 2 części (jedną większą, drugą mniejszą). Do jednej dodać łyżkę oliwy i sok z cytryny, a do drugiej ostudzoną herbatę i łyżkę oliwy. Oba ciasta szybko zagnieść, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 60 minut w lodówce. 2. Po tym czasie część bez herbaty cienko rozwałkować. Za pomocą ostrego noża wykrawać kształty torebek herbacianych. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować część z herbatą. Za pomocą ostrego noża wykrawać małe prostokąty (będą one nadzieniem torebek herbacianych). Ułożyć je w dolnej części ciastek w kształcie torebek. Dobrze poprzyklejać. U góry każdego ciastka zrobić małą dziurkę na sznureczek (np. wykałaczką) Tak uformowane ciastka schłodzić w lodówce około 10-15 minut, aby podczas pieczenia się nie rozlały. 3. Piec w 180st.C około 10 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Sznurki z herbaty przewlec przez ciastka. Smacznego!
gosiapiotrek23
marietta
zbysiowa
Mniam1
izek
jaNina
margharita