Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka jak miękkie batoniki musli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robiłam je już mnóstwo razy i każdy znikały zdecydowanie za szybko. Idealnie nadają się na słodką przekąskę, która przy okazji zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego.

Ciasteczka jak miękkie batoniki musli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka jak miękkie batoniki musli

Około 15 szuk:

  • 100g masła
  • 120g cukru/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 100g musli (płatków z bakaliami)
  • 50g mąki pszennej
  • 20g zbóż ekspandowanych/preparowanych (u mnie mix,ale może być ryż preparowany)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka jak miękkie batoniki musli

Masa:

Ciasteczka jak miękkie batoniki musli
Masa powinna być dobrze wymieszana i zwarta.

Masło należy zmiksować ze szczyptą soli oraz cukrem lub ksylitolem.
Nie przerywając miksowania -dodać jajko, musli, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
Następnie wszystko razem połączyć dłonią, a na końcu wmieszać zboża ekspandowane lub preparowane.

Formowanie i pieczenie:

Ciasteczka jak miękkie batoniki musli
Uwaga ciastka mają tendencję do rozpływania się.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające niewielki orzech dopieczenia i zachowując odstępy należy je układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Nie spłaszczać ciastek, ponieważ same się rozpłyną na boki. Można je piec w formie od muffinków, wtedy będą idealnie okrągłe.)

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe odstawić do wystygnięcia, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.