Sposób przygotowania:
Ciasteczka jak miękkie batoniki musliMasa:
Masło należy zmiksować ze szczyptą soli oraz cukrem lub ksylitolem.
Nie przerywając miksowania -dodać jajko, musli, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
Następnie wszystko razem połączyć dłonią, a na końcu wmieszać zboża ekspandowane lub preparowane.
Formowanie i pieczenie:
Z masy uformować kulki wielkością przypominające niewielki orzech dopieczenia i zachowując odstępy należy je układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Nie spłaszczać ciastek, ponieważ same się rozpłyną na boki. Można je piec w formie od muffinków, wtedy będą idealnie okrągłe.)
Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe odstawić do wystygnięcia, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.