Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Zakręcona drożdżówka z nadzieniem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to doskonały wypiek zarówno do szkoły, jak i na drugie śniadanie. Moim zdaniem taka zakręcona drożdżówka posmakuje zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym.

Zakręcona drożdżówka z nadzieniem orzechowym

Składniki:

Zakręcona drożdżówka z nadzieniem orzechowym

na ciasto drożdżowe

nadzienie orzechowe

lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 40 ml soku z cytryny
  • 40 ml wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Zakręcona drożdżówka z nadzieniem orzechowym
Ciasto drożdżowe: Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże mieszamy z 3 łyżkami cukru, mąki i 20 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Mąkę i cukier łączmy ze sobą. Dodajemy jajka, ciepłe mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. 

Nadzienie orzechowe: Orzechy mielimy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy. 

Wyrośnięte ciasto dzielę na dwanaście części. Każdy kawałek ciasta wałkuję. Na środku układam dwie łyżki farszu. Zawijam rulon, który łączę dwa końce. Układam na blaszce. Piekę bułki około 20 minut w 170 stopniach. Studzę.

Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę łączę ze sobą. Dekoruję upieczone bułki.