dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

ciasteczka kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne ciasteczka na każdą okazję

ciasteczka kakaowe

Składniki:

ciasteczka kakaowe

 

  • 2 jajka (tylko białka)
  • 150g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 100g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 250 startych migdałów (ja dałam orzechy laskowe bo nie miałam migdałów)
  • szczypta cynamonu w proszku
  • szczypta tartych gożdzików
  • 2 kieliszki brandy

Sposób przygotowania:

ciasteczka kakaowe
Cukier, mąkę, kakao, cynamon, gożdziki i orzechy wymieszać w misce. w osobnej misce ubić pianę z białek. w kąpieli wodnej rozpuścic czekoladę. lekko przestudzoną wymieszac z ubitymi wczesniej bialkami i alkoholem. połącz wszystki składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą foremek wytnij ciasteczka i ułuż na papierze do pieczenia. Pozostaw na papierze do wyschnięcia na 5 godzin. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 st. C przez 4-6 minut.