jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasteczka klawisze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Te ciastka nie mają sobie równych!!! Nawet bez marmolady smakują pysznie! Wycinając, możemy nadać im większe i mniejsze kształty. Gorąco polecam!

Ciasteczka klawisze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka klawisze

 

  • Składniki:
  • 350 gram mąki,
  • 3 żółtka,
  • 10 dag masła,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Lukier:
  • 2 duże białka,
  • ok 250 gram cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • Dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa różana do przełożenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka klawisze
LUKIER: Białka przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder oraz wlewamy sok z cytryny. Lukier ucieramy około 5 minut. powinien być gęsty, ale lejący. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki: żółtka, masło, margarynę oraz cukier. Całość najpierw siekamy nożem, a potem zagniatamy ciasto formując kulę (wałek). Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 4 -5 mm starając się uzyskać kwadrat lub prostokąt. Za pomocą radełka ścinamy delikatnie brzegi by nasz kwadrat posiadał ozdobne brzegi. Całość smarujemy przygotowanym wcześniej lukrem. Lukier rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Za pomocą radełka dzielimy polukrowane ciasto na mniejsze elementy (prostokąty). Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180°C. Gdyby lukier zaczął się zbyt szybko rumienić przykrywamy górę złotkiem i pieczemy dalej, tak by spód się dopiekł. Upieczone ciasteczka studzimy. Przestudzone przekładamy marmoladą wieloowocową (różaną). Ciasteczka sklejamy po dwie sztuki, lukrem do wierzchu. Gotowe
Ciasteczka klawisze
Składniki umieszczone na stolnicy zagniatamy na jednolite ciasto
Ciasteczka klawisze
Rozwałkowane ciasto smarujemy lukrem, dzielimy na prostokąty
Ciasteczka klawisze
upieczone ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia
Ciasteczka klawisze
Przestudzone ciasteczka przekładamy marmoladą