Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka przekładane marmoladą
Przygotowanie:
Przesiać dokładnie mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dobrze nożem,dodać żółtka oraz cukier.
Zarobić ciasto nożem,a następnie zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć okrągłą foremką lub szklanką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w odstępach 1 1/2 centymetra :piec w gorącym piekarniku ( 220s.c).ok 10 minut na złoty kolor.
Zdjąć z blachy ciepłe ( potem się łamią),podważając metalową łopatką.Ostudzone ciastka przekładać dżemem lub marmoladą i zlepiać po dwa krążki razem.Polać po wierzchu ciepłą polewą czekoladową( cukier zalać wodą i ugotować syrop do "piórka",ochłodzić i ciepły ucierać,aż będzie gładki: w trakcie ucierania dodać kakao).
Przesiać dokładnie mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dobrze nożem,dodać żółtka oraz cukier.
Zarobić ciasto nożem,a następnie zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć okrągłą foremką lub szklanką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w odstępach 1 1/2 centymetra :piec w gorącym piekarniku ( 220s.c).ok 10 minut na złoty kolor.
Zdjąć z blachy ciepłe ( potem się łamią),podważając metalową łopatką.Ostudzone ciastka przekładać dżemem lub marmoladą i zlepiać po dwa krążki razem.Polać po wierzchu ciepłą polewą czekoladową( cukier zalać wodą i ugotować syrop do "piórka",ochłodzić i ciepły ucierać,aż będzie gładki: w trakcie ucierania dodać kakao).