Kruche ciasteczka przekładane marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kruche ciasteczka ze słodką marmoladą

Kruche ciasteczka przekładane marmoladą

Składniki:

Kruche ciasteczka przekładane marmoladą

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • słoik gęstego dżemu lub marmolady
  • polewa czekoladowa: 2/3 szklanki cukru,3 łyżki wody,4 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka przekładane marmoladą
Przygotowanie:
Przesiać dokładnie mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dobrze nożem,dodać żółtka oraz cukier.
Zarobić ciasto nożem,a następnie zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/3 centymetra i wyciąć okrągłą foremką lub szklanką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w odstępach 1 1/2 centymetra :piec w gorącym piekarniku ( 220s.c).ok 10 minut na złoty kolor.
Zdjąć z blachy ciepłe ( potem się łamią),podważając metalową łopatką.Ostudzone ciastka przekładać dżemem lub marmoladą i zlepiać po dwa krążki razem.Polać po wierzchu ciepłą polewą czekoladową( cukier zalać wodą i ugotować syrop do "piórka",ochłodzić i ciepły ucierać,aż będzie gładki: w trakcie ucierania dodać kakao).

Tagi:

ciastka kruche