Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka kokosowo-makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie ciasteczka można przekładać marmoladą i składać po 2 razem lub polukrować lukrem.

Ciasteczka kokosowo-makowe

Składniki:

Ciasteczka kokosowo-makowe

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/4 szkl wiórków kokosowych
  • 1/4 szkl suchego maku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowo-makowe
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną, dodać sodę, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać ze smalcem, dodać sok z cytryny, utarte ze śmietaną żółtka, 1 łyżkę gorącej wody, aromat i zagnieść ciasto (wyrabiać około 15 minut). Następnie wsypać wiórki kokosowe, suchy mak i wyrabiać do równomiernego wymieszania w całym cieście. Ciasto cienko rozwałkować. Foremką wycinać ciasteczka i układać na przygotowanej blaszce. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.

Tagi:

mak