agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasteczka korzenne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Imbirowe ciastka pyszne, korzenne i pachnące

Ciasteczka korzenne

Składniki:

Ciasteczka korzenne

 

  • mąka 300 g
  • cukier puder 100 g
  • imbir mielony 3 łyżeczki
  • kakao 4 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masło 200 g
  • sól 1 szczypta
  • żółtka 2 szt
  • polewa mleczna biała 1 opak

Sposób przygotowania:

Ciasteczka korzenne
Przygotować niezbędne składniki do ciastek. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą: mąkę, cukier, imbir, kakao, cukier waniliowy, sól, dodać żółtka i należy z nich wyrobić jednolite ciasto, wyrabiamy je do momentu aż będzie gładkie i lśniące. Następnie należy ciasto zawinąć w folię aluminiową i należy włożyć je do lodówki w celu schłodzenia. Po upływie około godziny ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką tortową należy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm po czym należy z ciasta wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie. Ciasteczka należy układać na wysmarowanej masłem blaszce, i piec w temperaturze około 180 stopni C . Piec ciastka około 20-30 minut. Ostudzone ciasteczka dekorować polewą mleczną.