krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasteczka kruche

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Ciasteczka kruche

Składniki:

Ciasteczka kruche

 

  • 600 g mąki krupczatki
  • 1 Proszek do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruche
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać dobrze schłodzoną, posiekaną margarynę i smalec, wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i wlać łyżkę octu. Ciasto zagniatać tak, aby składniki dobrze się połączyły. Gdy już jest gotowe włożyć do lodówki na 20 minut. Następnie rozwałkować na grubość ok.3 mm i wykrawać foremkami ciasteczka. Ułożyć na blaszce. Piec w temp. 200ºC do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem, można też przekładać dżemem lub polukrować. SMACZNEGO!!!

Tagi:

jajko jajka