misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Ciasteczka marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste i smaczne ciasteczka marchewkowe, pięknie ozdobione są ozdobą stołu...

Ciasteczka marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka marchewkowe

 

  • 400 g mąki
  • 200 g marchewki drobno startej
  • 1 kostka margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszona)

 

  • PONADTO:
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier puder
  • Dowolny barwnik
  • Kilka kropli spirytusu

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka marchewkowe
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, skórkę pomarańczową i marchewkę. Zagniatamy szybko jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy pomiędzy 2 kawałkami folii na grubość ok. ½ cm (w razie potrzeby można lekko podsypać mąką) i wycinamy kółka o średnicy 4 cm. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odpowiednie odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 18 minut. Ciasteczka studzimy. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy (ucieramy) lukier o konsystencji takiej aby nie spływał z ciastek i łatwo się rozprowadzał nożem na ciastkach. Lukier nakładamy na ciastka i pozostawiamy ciastka do wyschnięcia (najlepiej na noc). Barwnik rozpuszczamy w spirytusie i pędzelkiem malujemy dowolne wzory lub korzystamy z szablonu. SMACZNEGO
Ciasteczka marchewkowe
Makę przesiać razem zproszkiem do pieczenia; dodać pozostałe skladniki...
Ciasteczka marchewkowe
Zagniatamy jednolite ciasto, kulę ciasta w woreczku foliowym wkładamy do lodówki na 20 minut...
Ciasteczka marchewkowe
ciasto wałkujemy i wycinamy kółka które przekładamy na blaszkę wylożoną papierem do pieczenia...
Ciasteczka marchewkowe
wystudzone ciasteczka lukrujemy lukrem cytrynowym i pozostawiamy do wyschnięcia...

Tagi:

marchewka