Mikrula

Mikrula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Ciasteczka maslane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Znalazlam to w kuchni greckiej ale mysle,ze te ciastka istnieja na calym swiecie;)

Ciasteczka maslane

Składniki:

Ciasteczka maslane

 

  • 3 kubki maki
  • 0,5 lyzeczki soli
  • 0,5 lyzeczki proszku do piecz.
  • 1 kubek masla
  • 1 kubek cukru
  • 1 lyzka potartej skorki z pomaranczy
  • 1 jajko
  • 1/4 lyzeczki vanilii

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maslane
Make,sol i proszek wymieszac razem. Miekkie maslo(temp.pok.)z cukrem i skorka utrzec na puch,ucierajac dodac jajko i vanilie i powoli dodawac make. Na koniec ciasto przegniesc reka i wlozyc na 1 godz. do lodowki. Z rozwalkowanego na 0.5 cm ciasta wykrawac figurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10-13 min.Po pieczeniu wyjac na sitko zeby ostygly.

Tagi:

jajko jajka mak