Sposób przygotowania:
Grzebyki drożdżowe z makiemPrzygotowanie ciasta
Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki.
Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto.
Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej i formowanie grzebyków
Masa makowa: Do maku dodaję rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, cukier oraz bakalie. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Dodaję kilka kropel aromatu migdałowego. Mieszam.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki.
Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym ciastem robię to samo co z pierwszą częścią.
Pieczenie
Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc grzebyki. Grzebyki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.
Grzebyki piekę około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
iziona