SUPERPRZEPIS

Grzebyki drożdżowe z makiem

  • 1
  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Grzebyki drożdżowe z makiem

Grzebyki drożdżowe z makiem- doskonale smakują za szklanką ciepłego mleka lub kakao. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

Grzebyki drożdżowe z makiem

Ciasto drożdżowe

Masa makowa

  • 200 g maku mielonego,
  • 50 g margaryny,
  • 2 jajka,
  • 100 g bakalii (rodzynek, płatków migdałowych, orzechów),
  • 100 g cukru,
  • kilka kropli olejku migdałowego,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Grzebyki drożdżowe z makiem

Przygotowanie ciasta

Grzebyki drożdżowe z makiem
Rozczyn łączę z mąką, jajkiem, cukrem, solą i masłem. Wyrabiam ciasto.

Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki.

Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto.

Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy makowej i formowanie grzebyków

Grzebyki drożdżowe z makiem
Przygotowuję masę makową. Rozsmarowuję ją na brzegu ciasta i formuję grzebyki.

Masa makowa: Do maku dodaję rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, cukier oraz bakalie. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Dodaję kilka kropel aromatu migdałowego. Mieszam.

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki.

Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym ciastem robię to samo co z pierwszą częścią.

Pieczenie

Grzebyki drożdżowe z makiem
Grzebyki układam na blaszce i piekę na złoty kolor.

Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc grzebyki. Grzebyki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.

Grzebyki piekę około 30 minut w temperaturze 190 stopni.