Sposób przygotowania:
Noworoczny tort truflowy
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z masłem. Po chwili kiedy masa przestygnie dodaj żółtka ubite z cukrem wanilinowym i białka ubite z cukrem trzcinowym.
Całość delikatnie połącz i dodaj przesiane suche składniki, gotowe ciasto przelej do formy (średnica 10 cm) i piecz 35 min w 165 stop.
W międzyczasie przygotuj krem: pokruszoną czekoladę zalej gorącą śmietanką z dodatkiem wanilii, całość mieszaj do momentu aż cała czekolada się rozpuści, gotową masę dopraw likierem i odstaw do lodówki żeby lekko zgęstła.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty i każdy z mich nasącz alkoholem. Masę czekoladową podziel na trzy porcje, do jednej dodaj ciepłe masło i ubijaj całość na puch, pozostałymi dwiema porcjami masy przełóż nasączone biszkopty.
Wierzch i brzegi tortu posmaruj kremem maślano-czekoladowym, udekoruj wedle uznania.
Całość delikatnie połącz i dodaj przesiane suche składniki, gotowe ciasto przelej do formy (średnica 10 cm) i piecz 35 min w 165 stop.
W międzyczasie przygotuj krem: pokruszoną czekoladę zalej gorącą śmietanką z dodatkiem wanilii, całość mieszaj do momentu aż cała czekolada się rozpuści, gotową masę dopraw likierem i odstaw do lodówki żeby lekko zgęstła.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty i każdy z mich nasącz alkoholem. Masę czekoladową podziel na trzy porcje, do jednej dodaj ciepłe masło i ubijaj całość na puch, pozostałymi dwiema porcjami masy przełóż nasączone biszkopty.
Wierzch i brzegi tortu posmaruj kremem maślano-czekoladowym, udekoruj wedle uznania.