Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Noworoczny tort truflowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno czekoladowy tort truflowy na którego przygotowanie zużyłem pół kilograma czekolady, moim zdaniem to sporo zważając na to że nie duł pieczony w klasycznej tortownicy tylko w trochę mniejszej obręczy cukierniczej.

Noworoczny tort truflowy

Składniki:

Noworoczny tort truflowy

Ciasto czekoladowe

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g czekolady deserowej
  • 40 g masła
  • 4 łyzki bracowego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g mąki
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 70 g masła
  • likier kakaowy

Dodatkowo

  • likier kakaowy do nasączenia ciasta

Sposób przygotowania:

Noworoczny tort truflowy
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z masłem. Po chwili kiedy masa przestygnie dodaj żółtka ubite z cukrem wanilinowym i białka ubite z cukrem trzcinowym.

Całość delikatnie połącz i dodaj przesiane suche składniki, gotowe ciasto przelej do formy (średnica 10 cm) i piecz 35 min w 165 stop.

W międzyczasie przygotuj krem: pokruszoną czekoladę zalej gorącą śmietanką z dodatkiem wanilii, całość mieszaj do momentu aż cała czekolada się rozpuści, gotową masę dopraw likierem i odstaw do lodówki żeby lekko zgęstła.

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty i każdy z mich nasącz alkoholem. Masę czekoladową podziel na trzy porcje, do jednej dodaj ciepłe masło i ubijaj całość na puch, pozostałymi dwiema porcjami masy przełóż nasączone biszkopty.

Wierzch i brzegi tortu posmaruj kremem maślano-czekoladowym, udekoruj wedle uznania.  

Tagi:

tort ciasto krem