misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, mega aromatyczne ciasteczka migdałowe. Po upieczeniu niebywale kruche. Po przełożeniu miękną i rozpływają się w ustach. Znikają w oka mgnieniu. Doskonałe do kawy lub herbaty.

Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą Więcej zdjęć (18)

Składniki:

Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku. Następnie partiami wsypujemy przyprawę do piernika, przesiane mąki oraz mielone migdały. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy przez 3 godziny w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy otworki. Ciasteczka pieczemy w temp. 175 st. przez 8 minut. Studzimy.

Marmoladę podgrzewamy. Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję marmolady. Rozprowadzamy ją. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Do utartych składników dodajemy po jednym jajku
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Do połączonych składników dodajemy przyprawę do piernika
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Partiami dodajemy przesiane mąki
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Dodajemy mielone migdały
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Z ciasta formujemy kulę owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na 3 godziny
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Ciasteczka pieczemy w temp. 175 st. przez 8 minut.
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Na ciasteczka bez dziurek nakładamy porcję marmolady
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Ciasteczka z marmoladą przykrywamy ciasteczkiem z dziurką
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Ciasteczka oprószamy cukrem pudrem
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Pyszne kruche ciasteczka z marmoladą
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Ciasteczka migdałowe z marmoladą