renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka mięciutkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną pomarańczową nutą, delikatnie ciągnące się w środku, nie wymagają długiego leżakowania.

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki

 

  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g otrąb pszennych
  • 100 g połamanych płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki

Etap 1

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki
Połamane płatki migdałowe wrzucić do garnka.

Płatki migdałowe połamać, można to zrobić wałkiem do ciasta.

Etap 2

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki
Dodać resztę suchych składników i wymieszać.

Następnie dodać mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.

Etap 3

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki
Dodać mokre składniki i wszystko dokładnie wymieszać.

Dodać resztę składników: masło rozpuszczone (ciepłe), płynny miód, skórkę pomarańczową i wymieszać.

Etap 4

Migdałowo-pomarańczowe pierniczki
Z ciasta formować kulki, układać na blaszkach i piec.

Pozostawić ciasto na 15 minut, a potem z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk).

Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie ponieważ bardzo rosną. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.