Sposób przygotowania:
Sernik z żurawinąWykonanie
Po pierwsze wszystkie składniki mają mieć temp pokojową, no to zaczynamy.
Do misy wbijamy całe jaja i wsypujemy cukier. Miksujemy do momentu, aż masa podwoi objętość. Następnie dodajemy rozpuszczone letnie masło, ser z wiaderka i budynie rozpuszczone w mleku. Całość miksujemy jeszcze chwile na średnich obrotach.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem (żurawina podwoi objętość i będzie miękka). Odlewamy wodę i posypujemy mąką, wtedy nie opadnie na dno sernika i zatrzyma się gdzieś po środku.
Do formy okrągłej średnica 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ser i posypujemy żurawiną. Pieczemy godzinę.
Ja mam piekarnik z parą więc piekłam w 200 stopniach 20 minut, a potem zmniejszyłam do 160 i piekłam dalej 40 minut. Sernik wyjęłam zostawiłam do ostudzenia i wstawiłam do lodówki, bo takie jest najlepsze zwłaszcza następnego dnia.