lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma to jak radość na twarzach bliskich, mojej rodziny, gdy widzą ulubiony smakołyk. Tym ulubionym smakołykiem jest sernik w różnej postaci.

Sernik z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z żurawiną

Sładniki

  • sernik z wiaderka 1 szt
  • jaja 6 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • masło 3/4 kostki
  • budynie waniliowe 2 szt
  • mleko pół szklanki
  • kasza manna 1 łyżka czubata
  • żurawina 2 garście
  • mąka do obsypania żurawiny

Sposób przygotowania:

Sernik z żurawiną

Wykonanie

Po pierwsze wszystkie składniki mają mieć temp pokojową, no to zaczynamy.

Do misy wbijamy całe jaja i wsypujemy cukier. Miksujemy do momentu, aż masa podwoi objętość. Następnie dodajemy rozpuszczone letnie masło, ser z wiaderka i budynie rozpuszczone w mleku. Całość miksujemy jeszcze chwile na średnich obrotach.

Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem (żurawina podwoi objętość i będzie miękka). Odlewamy wodę i posypujemy mąką, wtedy nie opadnie na dno sernika i zatrzyma się gdzieś po środku.

Do formy okrągłej średnica 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ser i posypujemy żurawiną. Pieczemy godzinę.

Ja mam piekarnik z parą więc piekłam w 200 stopniach 20 minut, a potem zmniejszyłam do 160 i piekłam dalej 40 minut. Sernik wyjęłam zostawiłam do ostudzenia i wstawiłam do lodówki, bo takie jest najlepsze zwłaszcza następnego dnia.

Sernik z żurawiną
Składniki zmiksowane w temp pokojowej
Sernik z żurawiną
Forma wyłożona papierem do pieczenia i przelany ser
Sernik z żurawiną
Żurawina smażona i zasypana mąką na całej powierzchni sernika